Gisteren was ik nog zwanger, vandaag niet meer

Zwangerschapstest

Hoe kan het dat je eerst een licht positieve test hebt, en later ineens een negatieve?

Dat is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is: dit gebeurt vaker dan je misschien denkt vooral als je héél vroeg in je cyclus test.

In het begin ben je dan echt wel zwanger. Maar soms stopt het prille begin van een zwangerschap vanzelf, nog voordat het echt op gang is gekomen. Dat noemen we een vroege miskraam. Je merkt daar vaak weinig of zelfs niks van, omdat je lichaam het vruchtje al afstoot vóórdat je eigenlijk goed en wel wist dat je zwanger was. De menstruatie die volgt, kan dan iets heftiger zijn dan normaal maar verder lijkt het op een gewone ongesteldheid.

Wist je dat…?
Uit onderzoek blijkt dat bij 91% van de vrouwen met zo’n vroege miskraam dit spontaan gebeurt zonder dat ze het doorhebben.

 

Wat betekent een vroege positieve test dan?

Als je heel vroeg test bijvoorbeeld al vóór je verwachte menstruatie en je krijgt een lichte tweede streep (een vroege positieve test), dan is er wel hCG aangemaakt in je lichaam. Dat is het zwangerschapshormoon.

Maar als de zwangerschap zich niet goed ontwikkelt, daalt dat hCG-gehalte weer snel. Daardoor kan het gebeuren dat je een paar dagen later opnieuw test en… niks meer ziet. De test is dan negatief, en dat is ontzettend verwarrend. Toch is het helaas iets dat bij vroege zwangerschappen vaak voorkomt.

 

Wat kun je doen?

  • Test opnieuw na een paar dagen. Gebruik het liefst je ochtendurine, want die bevat het hoogste hCG-gehalte.
  • Verwacht je menstruatie en test je positief, maar word je daarna toch ongesteld? Dan heb je waarschijnlijk een hele vroege miskraam gehad. Je bent zeker niet de enige.

 

Wat je moet weten over vroege miskramen

  • Veel zwangerschappen eindigen zó vroeg, dat je nooit hebt geweten dat je zwanger was.
  • In dit stadium is een embryo vaak nog niet eens zichtbaar op een echo.
  • Tussen de 10% en 50% van alle bevruchtingen eindigt in een miskraam, meestal binnen de eerste paar weken. Leeftijd en gezondheid spelen hierbij een rol.

 

Tot slot

Als je twijfelt over je testresultaat of je hebt vragen over je menstruatie na een positieve test, dan kun je altijd contact opnemen met je huisarts of verloskundige. Zij kunnen met je meekijken en eventueel bloedonderzoek doen om duidelijkheid te geven.